Je denkt dat cybercriminaliteit, identiteitsdiefstal, phishing, virussen, datadiefstal en andere digitale halve en hele rampen enkel en alleen maar een probleem zijn voor grote bedrijven en beroemdheden? Wist je dat ons land wereldwijd een grote rol speelt op het vlak van cybercriminaliteit? Een groot deel van de cyberaanvallen wordt uitgevoerd via Belgische servers, wijst onderzoek uit – ons land staat op nummer vier, na Rusland, de VS en Nederland. Met andere woorden: ook jij bent de prooi. Wat moet je doen?
Wat maakt ook jouw server, pc, laptop of smartphone kwetsbaar voor cybercrime? Je kent het spreekwoord ‘een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel’? Wel, daar wringt het schoentje. Als particulier, kleine zelfstandige of kmo zijn we meestal de zwakke schakel. Over het algemeen besteden we niet zo heel veel aandacht aan de beveiliging van onze computergegevens omdat we ervan uitgaan dat we geen waardevolle informatie hebben voor cybercriminelen. Toch ben jij waardevol, omdat jouw computersysteem misschien de sleutel bevat tot een groter doel. Misschien sla jij op jouw computer wel gegevens op over gezinssamenstelling, bankrekeningnummers, paswoorden, afspraken, medische gegevens… van een bedrijfsleider van een groot bedrijf. Die informatie kan wel nuttig zijn voor cybercriminelen.
Veel poortjes naar jouw data
Waardevolle informatie verdween vroeger in kluizen en goed beveiligde bunkers. Vandaag werken we wel vanuit kantoren die we goed afsluiten, maar onze data zit minder achter slot en grendel dan we zelf wel zouden willen.
De digitale wereld is een geconnecteerde wereld. Hoe meer we ons op het internet bewegen, hoe groter het belang dat we gegevens van ons en van onze klanten veilig opslaan. Helaas is het niet zo dat als je kantoor op slot gaat, die gegevens automatisch onaantastbaar worden. Trouwens, die data bevinden zich lang niet meer enkel op de harde schijf van je computer of op een dataschijfje in je kluis. We werken op laptop, tablet, smartphone. We werken op kantoor, bij klanten, op een terras of thuis. Onze digitale toestellen zijn poorten tot de hele wereld, met toegang tot alle informatie. Elke poort die naar buiten leidt, leidt echter ook naar binnen. Jij kan gemakkelijker dan ooit aan je informatie, wel een buitenstaander kan dat ook. Meestal heb je niet door dat iemand op jouw computers gegevens steelt of van jouw site of server gebruik maakt om derden te treffen.
Jij bent verantwoordelijk
Vergeet ook niet dat jij wettelijk verantwoordelijk bent voor alle informatie die je opslaat. Alle data die je bijhoudt over andere mensen valt onder de wet van 1992 rond het gebruik van persoonlijke gegevens en de bescherming van het individu. Op 25 mei 2018 wordt de wetgeving nog strenger en zullen grote én kleine bedrijven die persoonsgegevens verzamelen, bijzondere inspanningen moeten leveren om de privacy te beschermen. Nog meer dan vandaag zijn er erg zware straffen voor wie niet aan de eisen voldoet. We raden je dan ook aan om vandaag al de nodige maatregelen te nemen om aan de GDPR-wetgeving te voldoen.
3 tips
1. Spreek je IT-specialist aan om je computers, netwerk en mobiele toestellen te beveiligen. Enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen al veel onheil voorkomen.
2. Informeer je over de nieuwe wet op de bescherming van data en privacy (GDPR). De boetes voor wie niet voldoet, zijn niet mals.
3. Bespreek vooraf je aansprakelijkheidsrisico en bedrijfsrisico met ons. Ook al heb je alle mogelijke maatregelen genomen, het noodlot kan altijd toeslaan. Trouwens, je kan je ook verzekeren tegen cybercrime.